Košarica

Košarica je prazna!

Tražilica

EKOLOŠKA KUHINJA

U Alveusu tradicionalno posvećujemo mjesec travanj osvještavanju o odgovornom postupanju prema okolišu.

EKOLOŠKA KUHINJA

Zašto baš mjesec travanj? Jer u travnju obilježavamo DAN ZEMLJE.

Dan koji nas podsjeća upravo na to: na iznimnu važnost zaštite okoliša i prirodnih resursa.

Uči nas o važnosti održivog načina života i očuvanja ekosustava za buduće generacije. Ističe i važnost osvještavanja o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju.

Dan Zemlje potiče nas na djelovanje, čime svaki pojedinac može doprinijeti zdravijem i održivijem planetu.

 

Zašto nam je održiv način djelovanja tako važan?

Alveus se nalazi na posebno osjetljivom području Slovenije, u Loškoj dolini.


Naše proizvodne pogone okružuje svjetski poznata Križna jama.


Nedaleko se nalazi još jedna prirodna znamenitost regije - Cerkniško jezero, najveće periodično jezero u Sloveniji.
Da bi ovakav suživot uopće bio moguć, odnosimo se prema našem predivnom okolišu izuzetno odgovorno na svim razinama: u razvoju, upravljanju otpadom, proizvodnji niske energije, vraćamo čistu, nekontaminiranu vodu u prirodu, Alveusovi proizvodi su visokokvalitetni, dugog vijeka trajanja, neki materijali (
nehrđajući čelik) čak su 100 % biorazgradivi.

Zašto odabirom Alveusovih proizvoda djelujete odgovorno prema prirodi?

  1. Naše najpopularnije linije sudopera izrađene su od nehrđajućeg čelika - inoxa. Nehrđajući čelik je ikona održivosti i zaštite okoliša, jer ima dug vijek trajanja, a nakon uporabe može se 100 % reciklirati. Alveus je razvio više od 20 grupa sudopera od nehrđajućeg čelika, za svaki stil i ukus: od trendi minimalističkih linija, najmanjih okruglih, do ogromnih pravokutnih i dvostrukih sudopera. Više o ovom održivom materijalu možete saznati ovdje: Sudoperi od nehrđajućeg čelika | Alveus
  2. Alveusovi proizvodi dolaze u ekološkoj ambalaži. Svjesni smo da proizvodi pri slanju moraju ostati besprijekorni, istovremeno, svjesni smo i kako otpadna ambalaža opterećuje okoliš, stoga se također trudimo poboljšati ambalažu poslanih proizvoda.
  3. Alveusovi proizvodi izrađeni su s mislima na očuvanje prirode. Ponosno nosimo "zeleni" certifikat, uključujući i ekološku dozvolu, te smo prva tvrtka s više od 1000 zaposlenih koja je dobila certifikat ISO 14001 za odgovorno upravljanje okolišem.


Osim odabira održivih proizvoda, za ekološku kuhinju možete se pobrinuti i korištenjem prirodnih sredstava za čišćenje.

Naši stručnjaci pripremili su nekoliko recepata za učinkovita, a istovremeno i prirodna sredstva za čišćenje za vaš sudoper i slavinu. 

 

  • SODA BIKARBONA I OCAT. 

 Operite sudoper vodom, a zatim pospite sodom bikarbonom po vlažnoj površini, posebno oko odvoda.

Istrljajte mekom krpom, zatim poprskajte alkoholnim octom.


Ovime ćete ukloniti većinu bakterija, a budući da su oba sastojka prehrambeni proizvodi, ne morate brinuti o kemikalijama. Nakon nekoliko minuta isperite vodom i obrišite suhom krpom.

Druga mogućnost kombinacije sode bikarbone i octa je stvaranje paste. Neki dodaju i sok od limuna u ovu smjesu.

U čašu stavite sodu i ocat (i limun) i promiješajte. Na početku će nastati pjena zbog reakcije, a zatim će se stvoriti pasta koju možete nanijeti na površine krpom i isprati vodom. Na ovaj način možete očistiti i odvod - u njega stavite pripremljenu pastu i nakon nekoliko minuta isperite vrućom vodom.

 

  • VODA, OCAT I SODA BIKARBONA

 Kombinacija ovih triju sastojaka stvara izvrsno prirodno sredstvo za čišćenje kuhinje i kupaonice.


U sprej bocu pomiješajte:

  •  0,5 litara vode
    • 0,5 litara alkoholnog octa
    • 2 žlice sode bikarbone

Poprskajte, ostavite djelovati neko vrijeme, istrljajte krpom i isperite vodom.

  • SODA BIKARBONA I LIMUN

 Na polovicu limuna pospite sodu bikarbonu i njome istrljajte mrlje.

 

  • OCAT PROTIV VODNOG KAMENCA

U bocu s prskalicom stavite mješavinu alkoholnog octa, kojom jednom tjedno poprskajte sudoper i slavinu.

Nakon brisanja mekom krpom, bit će kao novi.

Za tvrdokorne naslage vodenog kamena, namočite krpu octom, zamotajte je oko željenog područja na 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

  • LIMUN I SOL

 Sudoper navlažite i pospite sol po cijeloj površini.


Narezane kolute limuna rasporedite po sudoperu i te slavini.

Zatim temeljito istrljajte limunima po sudoperu. Isperite vodom i osušite papirnatim ručnicima.

 

 

  • BRAŠNO

Brašno bi trebalo biti odlično za poliranje sudopera od nehrđajućeg čelika.

Prvo operite sudoper deterdžentom i temeljito ga obrišite (ako je sudoper vlažan, brašno će postati ljepljivo i poliranje neće uspjeti).
Pospite brašno po sudoperu, istrljajte papirnatim ručnikom i "pometite" brašno u odvod, a zatim još jednom operite i obrišite sudoper, koji će sada sjajiti kao novi.

 

  • LIMUN

 Limun je također odličan za čišćenje drvene daske za rezanje. Limun prerežite na pola, istrljajte po dasci i obrišite. Ako su mrlje posebno tvrdokorne, koristite limunov sok i ostavite da djeluje nekoliko minuta.

 

Ako ste došli do kraja ovog članka, znači da vam je stalo. Hvala.


Nadamo se da smo doprinijeli tome da u budućnosti još više posegnete za održivim proizvodima.

Neka svaki dan bude Dan Zemlje!

Povratak na popis