Košarica

Košarica je prazna!

Tražilica

Pogled u prošlost

Svih ovih godina ovdje, u Ložu, uspješno oblikujemo nehrđajući čelik u kuhinjske sudopere prilagođene vremenu, potrebama i specifikacijama različitih tržišta. Ponosni smo na našu bogatu povijest i iznimno nasljeđe koje smo gradili kroz godine.

Pogled u prošlost

U zagrljaju slikovitog Cerkniškog jezera, gdje se prepliću mir i ljepota prirode, već desetljećima stoji Alveus.


Teški počeci

Krenimo od početka - prije više od pedeset godina rodila se naša priča. Točnije, 1968. godine kada smo započeli serijsku proizvodnju sudopera od nehrđajućeg čelika.

Počeci, kao i kod većine, nisu bili jednostavni. Morali smo se suočiti s ograničenom strojnom opremom. Ali to nas nije zaustavilo. Svaki dan smo uporno nastojali poboljšati kvalitetu naših proizvoda.

Ručno smo radili ocjedne površine na hidrauličkim prešama, zavarivali i brusili posude. Svaka operacija zahtijevala je veliki fizički napor i vještinu, ali nismo odustajali. Tvrdim radom postupno smo poboljšavali naše procese i povećavali produktivnost.

A. Sterle, direktor Alveusa između 1986. in 2003. godine 

"Fotografija je snimljena otprilike godinu dana nakon uvođenja programa proizvodnje nehrđajućih sudopera. To su bili sami počeci tog programa. 

Rad je bio vrlo fizički zahtjevan jer se većinom obavljao ručno. Fotografija prikazuje brušenje i poliranje posude sudopera. Radnik drži brusni ili polirni disk u ruci koji pokreće pletena žica (domaće nazvanom "zajla") koja je uzrokovala vibracije koje su vrlo naprezale ruke radnika. 

Radili su pod zaštitnim odijelom u kojem je bilo osigurano svježeg zraka kako radnik ne bi udisao prašne čestice. Čišćenje sudopera također se obavljalo isključivo ručno s krpama i sredstvima za poliranje. Takvi teški poslovi uzrokovali su brojne probleme s dišnim sustavom i zglobovima na rukama. U proteklih 55 godina tehnologija proizvodnje sudopera postupno se mijenjala i razvijala na bolje, značajno doprinoseći humanizaciji rada. Uvođenjem numerički upravljanih strojeva za zavarivanje, brušenje i poliranje te čišćenje sudopera, teška i štetna radna mjesta gotovo su u potpunosti nestala."


Izazovi prilikom izvoza

Tijekom idućeg desetljeća uložili smo mnogo napora u razvoj programa, tehnologije i nabavu odgovarajuće proizvodne opreme. Na taj način smo poboljšali procese i produktivnost. Vremenom smo proširili prodajni program i počeli izvoziti Alveus proizvode u različite zemlje.

"Prvi izvoz sudopera započeo je 1972. godine u Italiju. Tada i kasnije u Jugoslaviji je kronično nedostajalo deviza. Sav nehrđajući čelik morali smo uvoziti jer kod nas nije bilo kvalitetne proizvodnje. Stoga smo bili prisiljeni izvoziti sudopere kako bismo zaradili devize za uvoz lima. Problem je bio još veći jer nam je država uzela određeni dio deviza iz izvoza ili nam ih refundirala u domaćoj valuti. Budući da smo već tada imali kvalitetne proizvode, uspjeli smo povećati izvoz na konvertibilna tržišta. 

Prvi veći izvozi obavljeni su u Iran, Irak i Saudijsku Arabiju. Uslijedio je obiman izvoz u tadašnju Čehoslovačku, a kasnije i u Njemačku, Austriju, Poljsku i Francusku. Izvoz se s godinama povećavao pa smo već 1997. izvozili u 48 zemalja Europe i ostatka svijeta, pa smo već tada imali 70% izvoza."
A. Sterle, direktor Alveusa između 1986. in 2003.  godine

Na taj način smo izgradili ugled i uspostavili kontakte s vodećim tvrtkama u industriji.


Suvživljenje s osjetljivom prirodom

Održivi razvoj uvijek nam je bio iznimno važan. Od samog početka svjesni smo važnosti suživota s prirodom i okolišem.


"Uvijek smo nastojali uvoditi tehnologije koje minimalno utječu na okoliš. Svaka nova investicija u opremu razmatrala se i s obzirom na utjecaj na okoliš. Pratili smo načelo da "nisu svi bogati da bi kupovali jeftino" i opremu koja bi štetila okolišu. Emisije iz tvrtke uvijek su bile pod nadzorom i neškodljive."
A. Sterle, direktor Alveusa između 1986. in 2003.  godine 


Danas također djelujemo odgovorno i smanjujemo svoj utjecaj na okoliš kroz primjenu energetski učinkovitih tehnologija i recikliranje otpada.


Jaka povezanost s lokalnom zajednicom

Danas Alveus zapošljava više od 100 ljudi, većinom iz okolnih mjesta, baš kao i prije.

 "U prošlosti je Kovinoplastika bila najveći poslodavac u lokalnoj i širem području. Tvrtka je tada bila vrlo stabilna i snažna, tako da je globalizacija i propast bivše države nisu previše pogodile. Mnoge susjedne tvrtke tada su značajno smanjile obim proizvodnje i prodaje, dok je Kovinoplastika ostala stabilna upravo zbog snažne orijentacije na izvoz. 

Zahvaljujući proizvodnim programima Kovinoplastike, u lokalnoj i široj zajednici razvilo se mnogo kooperanata koji su postali manje tvrtke." A. Sterle, direktor Alveusa između 1986. i 2003. godine.


Što zapravo znači ALVEUS?

Ime Alveus potječe od latinske riječi koja znači "ležište" ili "korito" rijeke koja slijedi svoj tok. Zanimljivo je da je taj prirodni fenomen također karakterističan za Cerkniško jezero.

Danas je Alveus sinonim za kvalitetne sudopere i kuhinjske slavine. Ponosimo se našim raznolikim portfeljem koji omogućuje svakome da odabere i izrazi vlastiti identitet u kuhinji. Naše proizvode usmjerene na održivost odlikuje suvremena estetika, visoka funkcionalnost, kvaliteta i izvrstan omjer cijene i kvalitete.

Zaključimo riječima naše direktorice Simone Celestine: 

»Trudimo se biti inovativni i hrabri. Ne bojimo se isprobati nešto novo i drugačije, čak i ako to znači odstupanje od uobičajenih putova. S brzom prilagodbom promjenama i uvođenjem novih trendova ističemo se kao pioniri u industriji. Naše vrijednosti poput raznolikosti, inovativnosti, hrabrosti, odgovornosti i timskog duha ukorijenjene su u samom srcu našeg poduzeća. Inspirirani bogatom poviješću i snagom prirode oko nas, nastavit ćemo stvarati proizvode koji zadovoljavaju različite ukuse i zahtjeve. Alveus je i ostaje pouzdani partner u kuhinji.


Povratak na popis